Velkommen til Flemmings web-site: Helles boller - et ikon i Stavnsbåndet.
Der er visse ting der står som ikoner i Stavnsbåndet, det er fx A's små breve i vaskekælderen, B's optræden som pige ved fester og - i hvert fald for os - den udprægede brug af forskellige former for mere eller mindre løse ris til fællesspisningen.
En af de helt store ikoner er Helles boller, som hun altid bager, når hun har det, der hjemme hos os hedder "Store-fæhus-dag". Det hedder det fordi Helle altid - også den gang hun arbejdede - har "efter" når hun skal lave mad, og derfor altid starter om formiddagen sådan ca. klokken 10 med at lave dej til bollerne og så fortsætter hun ovre i fæ-huset indtil oprydning og opvask er overstået - sådan ca. ved 20 tiden.
Og bollerne er meget berømmede, hvad fx fremgår af en historie fra den gang Helle havde fået diskusprolaps og lå på langs i flere måneder. Hun fik ofte på sit smertens leje besøg af nogle af børnene fra bofællesskabet, og et af disse, Søren, kom hjem til sin mor og fortalte: "Helle er alvorlig syg, men hun dør ikke, og det er godt, fordi hun bager sådan nogle gode boller".
Her er så opskriften i mængder svarende til fæhuset (4-dobbelt portion):
500 g margarine smeltes, 1,2 l mælk (vand) tilsættes, 200 g sukker og 1 teskefuld salt opløses i den lune blanding sammen med 2 sammenpiskede (nylagte) æg. 2 pakker gær opløses i den håndvarme blanding og melet tilsættes først lidt ad gangen, siden i større mængder, i alt ca. 2,5 kg.
Det hele æltes godt , dejen er ret plastisk og lækker. Hæver godt og formes derefter til ca. 60-80 boller som efterhæver, pensles med et sammenpisket æg og bages 12-15 min. ved 220 grader.
Dejen er også god til store figurer til børnefødselsdage fx Robin Hood med grøn glasur eller Tarzan med leopardskind af rosiner mm
For øvrigt tilføjer Helle: Det er underligt, men når andre bruger min opskrift bliver bollerne ikke helt så gode som mine…
Tilbage til Flemmings hjemmeside.
This page hosted by
Get your own Free Home Page
Opdateret
d. 7.1.2004Opdateret d. 15.6.2009