Velkommen til Flemmings web-site: Hvorfor man ikke skal tage til Isla de la Palma
Hvorfor man ikke skal tage til Isla de la Palma
1. Vejret, regn, vind, skyer
Det regner mere på la Palma end på nogen af de andre Kanarieøer og meget mere end i Danmark - specielt om vinteren.
La Palma har sit eget vejr, selvom solen skinner fra morgenstunden på øst- og nordsiden af øen, kommer der skyer på grund af at de høje bjærge tvinger vinden op så der bliver køligt om eftermiddagen og tidligt går solen ned bag la cumbre, bjærgekammen. Der er normalt mere sol på vest- og sydsiden af øen – undtagen når vinden blæser fra vest - og sydpå fx i Fuencaliente er der altid meget vind.
Vejret gør at lufthavnene på især Tenerife, men også på la Palma kan blive lukket, så flyene bliver indstillet - nogen gange i flere dage. Og vejret kan også bevirke at færgerne bliver indstillet. Det er derfor vigtigt ikke at have faste aftaler for hjemrejsen og kun have fleksible billetter - og godt med en god forsikring for forsent fremmøde, hvis en sådan ellers findes.
I de senere år har vejret - som alle andre steder - været mere ekstremt end man er vant til (muligvis fordi hukommelsen ikke er lang nok). I november 2001 omkom 3 turister i Caldera de Taburiente fordi de blev revet med af en ”vandprop” efter få timers meget kraftig regn og flere gange siden har orkanagtige storme ødelagt bygninger og bananplantager overalt på øen..
2. Strandene er få og livsfarlige
Der er kun ganske få strande og de har alle groft sort sand der kan blive brændende varmt i solen. Alle strandene er farlige, måske med undtagelse af los Cancajos, hvor et par naturlige bølgebrydere og et par kunstige øer holder bølgerne væk fra stranden.
Det farlige stammer både fra de store bølger og fra strømmen:
Man må aldrig vende ryggen til Atlanterhavet og man må aldrig lade små børn lege alene på stranden, pludselig kommer der nogle bølger der er betydelig højere end de andre også selvom det er næsten vindstille. Bølgerne kommer langvejs fra - måske var der en storm i Amerika for 14 dage siden og nu er efterdønningerne nået til la Palma
Man kan undgå de store bølger ved at holde øje med dem og kun gå ud når der er en rolig pause i bølgerne, men husk man skal også kunne komme ind igen. Pas også på eventuelle klipper eller sten på stranden, de er ikke sjove at få i hovedet når man bliver kastet rundt af bølgerne.
Strømmen kan man ikke rigtig se og pludselig har den ført dig hen, hvor du ikke kan bunde og lige meget hvor meget du svømmer, kommer du ikke en meter nærmere stranden.
Ved kysten kan der af og til dukke portugisiske orlogsmænd op, det er nogle blå brandmænd der kan brænde noget så forfærdeligt.
Vandet i svømmebassinerne er koldt og fyldt med kemikalier.
3. Husene er utætte, klamme og kolde
Alle spanske huse er bygget som om de lå i Andalusien hvor hovedproblemet er for meget varme. Der er ingen isolering, sjældent opvarmningsmuligheder, og vinduer og døre er utætte.
Gulvene er næsten altid stengulve så et par varme hjemmesko og tykke sokker er en god ide.
Især de gamle huse (men ikke kun) er meget fugtige og klamme. Hvis man i Danmark kommer til at fryse når man er udenfor, går man bare indenfor og får varmen, men på la Palma er temperaturen den samme indenfor som udenfor.
Det er vigtigt at lægge mærke til i hvilken højde et hus er beliggende.Temperaturen falder ½ grad pr. 100 m man kommer op, så på Roque er det altid 12-13 grader koldere end ved strandkanten.
>
4. Der er for mange tyskere
De fleste turister er tyskere, en hel del bor mere eller mindre fast på øen. Folk fra la Palma går automatisk ud fra at alle turister er tyskere, og det gør tyskerne også.
Der er næsten ingen der taler fremmedsprog på la Palma, selvom de unge har lært engelsk i skolen er det ofte af en lærer der ikke er særlig god til udtalen.
Spanierne ser med undren på folk der promenerer i byen i shorts og bar overkrop, bliv på stranden hvis du vil have sol.
5. Der er for mange biler
Biler koster mindre end det halve af i Danmark, alle har øjensynlig råd til om ikke andet så en gammel bil, derfor er det praktisk talt umuligt at finde parkeringspladser i de 2 store byer. Busnettet er godt, så det er smart kun at leje bil når man skal ud i naturen.
Reglerne for spiritus kørsel og politiets kontrol er skærpet således at det er lige så strengt som i Danmark og politiet skriver også boslash;der ud til turisterne
6. Der er godt nok ingen farlige dyr, men myg, fluer og knot
Der er ingen slanger, farlig edderkopper eller andet. Men især i nærheden af bananplantagerne (og de er mange steder) kan der i skumringen komme mange små fluer der bider på de bare steder.
Der en del planter der kan give allergi, jeg fik engang plantesaft i øjet så jeg græd et par dage.
Ved kysten kan der af og til dukke portugisiske orlogsmænd op, det er nogle blå brandmænd der kan brænde noget så forfærdeligt.
7. Der er intet specielt for børn
Der er intet for børn på la Palma udover stranden og svømmebassinerne (se pkt. 2).
Ved Buenavista oven for Santa Cruz findes en ganske charmerende Zoo-park bygget på siden af en stejl barranco - en lodret Zoo, kalder vi den, Det er mest fugle og man kommer ind i de store bure, men så risikerer man - som det skete for Willi at en høne bliver sur på hans frimodighed og går til angreb på ham.
Fra Tazacorte havn sejler turbåde ud, det er en spændende tur: Man kommer ind i en stor våd grotte, Cueva Bonita, man bader og ofte ser man delfiner.
8. Der er intet for unge og ungdommelige
Der er ingen diskoteker eller dansesteder eller andet af det der normalt hører med til en ferie på Kanarieøerne.
Spanierne ser med undren og foragt på folk der offentligt drikker for meget.
9. Der er relativt dyrt
Det er relativt dyrt at spise på restauranter på la Palma, normalt bestiller man (og betaler for) de enkelte ting hver for sig i et måltid: Kød, kartofler og sovs.
De store supermarkedskæder har udkonkurreret praktisk talt alle almindelige forretninger. Deres krav til mængder, gør at man ikke kan købe lokale grøntsager, alt er importeret og derfor dyrt. Vi har været ude for at en porre kostede 10 kr. og fx kartofler koster 3 gange så meget som i Danmark, selvom der dyrkes mange kartofler på øen.
Vin koster i forretningerne (men ikke på barerne) det samme som i Danmark. Gode lokale vine er svære at finde, selvom det er blevet lettere de sidste år.
Tilbage til Flemmings hjemmeside.