Flemmings hjemmeside: Stavnsbåndets introduktionsbrochure

STAVNSBÅNDET ER ET BOFÆLLESSKAB!

Du er altid velkommen i Stavnsbåndet, især hvis du er interesseret i at købe hus eller leje dig ind. Bofællesskabets medlemmer vil meget gerne fortælle dig om stedet og vise dig rundt.

I denne pjece giver vi dig nogle nyttige oplysninger om Stavnsbåndet.

Stavnsbåndet er en bebyggelse, hvor beboerne i 26 huse har et fællesskab, der går ud over, hvad man kender i et almindeligt boligkvarter. Hver familie har sit hus, som indeholder alle de faciliteter, som ethvert andet hus har. Derudover har vi et fælleshus og en lang række aktiviteter, der tilsammen gør, at det er noget specielt at bo i bofællesskab. Stavnsbåndet er ikke et kollektiv, hvor man konstant skal leve tæt sammen med mennesker, der ikke er ens egen familie.

Stavnsbåndet blev bygget i 1979. De kommende beboere havde sammen planlagt, hvordan det skulle se ud, og hvordan rammerne skulle fyldes ud. Nogle af os har boet her siden starten, og nogle er flyttet ind, når der - gennem årene - har været ledige huse. Uanset om man har været med fra starten eller ej, bliver man hurtigt en del af det samlede bofællesskab og indgår i en lang række relationer med andre mennesker. Stavnsbåndets pulserende hjerte er vores fælleshus, der rummer en masse fælles faciliteter og er rammen om en lang række aktiviteter og arrangementer.

Hvis du overvejer at flytte ind, er det vigtigt, at du gør op med dig selv, om du har lyst til at være med i et fællesskab. Hvis du har lyst til at være fælles på en måde, der har baggrund i de gamle landsbyfællesskaber, er Stavnsbåndet et dejligt sted at bo. Det synes vi, at det er. Det er derfor, vi bor her.

Vi hører ofte, at Stavnsbåndet er et vidunderligt sted for børn. Det er sandt - men det er ikke hele sandheden. Det er også et dejligt sted for voksne. Både for de, der er forældre til børnene, og for andre voksne.

Vi stiller ingen krav til nye beboere om bestemte forudsætninger, holdninger eller interesser af arbejdsmæssig, politisk eller kulturel art. Faktisk ser vi en værdi i, at vi er forskellige og dermed tilsammen spænder vidt. Vi forventer af nye bofæller, at de positivt vælger at bo i bofællesskab og aktivt vil deltage i det fælles liv.

Hvordan man organiserer sig inden for sine egne fire vægge, bestemmer man selvfølgelig selv. Du må forvente, at vi som enkeltpersoner, interesserer os for dig og din familie og hvordan I trives. Vi engagerer os naturligt i hinandens liv - også det private - men uden at trænge os på.

Hvad angår livet i bofællesskabet uden for vores egne vægge, indgår vi i en række sammenhænge. Vi er alle medlemmer - og betaler kontingent til bofællesskabet.

Alle beboere bliver 1 gang om året - ved lodtrækning - placeret i "stamgrupper", der er tillagt forskellige funktioner.

Ud over at være basis i vores demokratiske beslutningsproces, er en af stamgruppernes vigtigste opgaver, ansvaret for at servere en fælles middag de første 4 dage om ugen. Det betyder konkret, at hver enkelt beboer skal lave mad 1 gang hver 6. uge. Til gengæld kan man få serveret mad 23 gange, inden man skal være kok igen.

Stamgrupperne har også ansvaret for, at tilbagevendende praktiske opgaver i bofællesskabet bliver udført. Det gælder f.eks. rengøring i fælleshuset, snerydning, græsslåning, intern information og møder. Hvis man synes, det lyder voldsomt med så meget praktisk arbejde, skal man huske på, at vi er mange om arbejdet og kan organisere det rationelt. Hver af os bruger typisk 2-4 timer til disse opgaver om måneden. Hver stamgruppe har også ansvaret for, og fornøjelsen af, i årets løb, at arrangere en fest, en udflugt eller noget helt tredie.

Ud over stamgrupperne findes der en mængde andre måder at være sammen på i bofællesskabet. Her er det mere interessen, det kommer an på. Det kan være litteraturgrupper, motionshold, nyttehaver, sport, fælles ferier, husdyrhold, bordtennis, bridge ... mulighederne er utallige. Der vil altid være ca. 80 potentielt interesserede.

Vi håber, at du - efter at have læst dette - stadigvæk er interesseret i at købe eller leje hus. Har du behov for det, kan du stille spørgsmål til ejeren eller udlejeren. Vi vil også opfordre dig til at snakke med andre bofæller, inden du bestemmer dig. Husk, at du ikke kun lejer eller køber et hus. Med i handelen får du næsten 100 nye bekendte, der tager imod dig med åbne arme. Du køber/lejer en livsstil!

Når du er flyttet ind, har især dine naboer, ansvaret for at støtte dig i den første tid, hvor så meget er nyt og anderledes.

Velkommen i Stavnsbåndet!

OBS

Stavnsbåndet er - efter en større udskiftning af bofæller - nu igen inde i den sædvanlige rolige periode hvor der bliver mindre end et hus til salg om året. På gund af reglen om at interne flytninger har prioritet, vil det typisk være et halvt hus på 70-80 kvadratmeter, der bliver til salg udadtil til idag ca. 2½-3 mio kr.

Der er ikke nogen lejeboliger i Stavnsbåndet.

Måske er Dageløgge Ege noget for dig der er interesseret i Stavnsbaandet?

Tilbage til Flemmings hjemmeside.


This page hosted by Get your own Free Home Page
GeoCitiesRank My SiteTake A TourMy GuestbookChat
Pages Like MineSearchSend This PageForums
Email Me
RainForest